Kentimizin en köklü ve aktif sivil toplum kuruluşlarından olan Genç Kocaelililer Derneği’nin şu sıralar ülke kamuoyununda da sık sık gündeme gelen, çevre bilinci üzerine geliştirdikleri; ‘Sıfır Atık’ projesini konuşmak için, Başkan Umut Ongül ile derneğin sahilde bulunan sosyal tesislerinde bir araya geldik.Başkan Umut Ongül; derneğin geliştirdiği projeleri anlatararak” Kocaeli’ye temiz çevre bilincini aşılamak istiyoruz.” dedi.
Sizi biraz tanıyalım, GKD’yi birde sizden dinleyelim
Genç Kocaeliler Derneği Yönetim Kurulu başkanıyım. GKD’de 3’üncü dönemim. Ayhan Varol döneminde üye oldum ve göreve başladım. Daha sonra Sedat Başkan döneminde yönetim kurulunda devam ettim.3.dönemimde ise başkanlık görevini üstlendim. Nasip olursa bu dönemde 2 yıl zamanım var. Sonrasında bayrağı benden sonraki bir arkadaşa teslim etmeyi düşünüyorum.
Derneğimiz 1988 yılında kuruldu.Genç Kocaeliler Derneği kentin en aktif derneklerinden birisidir. Derneğimizin amacı kentin gündemiyle ilgili, çeşitli düşüncelerimizi, fikirlerimizi paylaşmak. Bir parçada olsa Kocaeli’mizin ülkemize faydalı olmasını sağlamak asıl amaçlarımızdan biridir. Kocaeli'de olmayan kentlilik bilincini aşılamak istiyoruz.
“SIFIR ATIK PROJESİ”
Atıkların geri kazanılması ve çevreye zarar vermeden bertaraf edilmesi amacıyla Genç Kocaelililer bünyesinde bulunan sosyal tesislerde ki atıklar ayrıştırılacak.Daha önce kadar sosyal tesisten çıkan tüm atıkları cam, pil, metal, kâğıt atıklarını çöpe atıyorduk. Şimdi ise çevre adına, duyarlılık göstermek için artık bunları sosyal tesisimizde ayrıştırıyoruz. Belediyemizi arayarak yetkililere teslim ediyoruz. Hem böylece çevre bilincini vatandaşımıza aşılamak istiyoruz. Hemde Türkiye gündeminde olan ‘temiz çevre’ hareketi ile ilgili sosyal projelere katkımızın olmasını istiyoruz.
HEM MADDİ AÇIDAN HEM VİCDANİ AÇIDAN RAHATLATTI
Gerçekten şimdi gördük ve fark ettik ki geri dönüşümle ile ilgili çok malzememiz varmış. Bunları teslim ettikçe görmeye başladık. Tesisimize koyduğumuz koca toplama haznesi 2 haftada doldu ve teslim ettik bunları. Bu proje bizi hem maddi açıdan hem vicdani açıdan rahatlattı.
“BEZ POŞET PROJESİ”
Ayrıca şuanda ülkemizde yürürlüğe giren plastik opşet kullanımın önüne geçilmesiyle ilgili bizde katkıda bulunmaka istedik ve bez poşet dağıtmaya karar verdik. Önümüzdeki hafta da bunları dağıtacağız. Ama karşılıksız vermeyeceğiz. Karşılığında 5 tane bize atık getirecek alacak olan kişi. Yani 5 tane pil, cam kâğıt, metal ne varsa her türlü atık getirene biz bunlardan ücretsiz olarak vereceğiz. Çevre adına 2 önemli projemiz bunlar. Dediğim gibi derneğimiz olarak şuan sıfır atık projesine katkıda bulunmak ikincisi ise ücretsiz olarak da bez çanta hediye etmek. Önümüzdeki süreçte ddernek olarak çevremizi ilgilendiren bazı duyarlılık projelerini hayata geçirmek noktasında gayret sarf etmeye devam edeceğiz.
Proje için kimlerden destek alıyorsunuz, kurumlarla sponsorluk anlaşması yaptınız mı ?
Herhangi bir sponsorluk anlaşmamız yok. Tamamen kendi imkânlarımız yaptığımız bir proje. Dernekler hep bu işlerde belediyelere kamu kuruşlarına yüktür. Bin adet bez çanta yaptırdık ve iki adet atık toplama standı yaptırdık sadece sosyal tesimizin imakanlarını kullanarak satın aldık. Amacımız gerçekten çevremize karşı duyarlı olmak ve bu anlamda Kocaeli’ye örnek olmak.Temennimiz bizim dışımızdaki işletmelere ve kurumlara da örnek teşkil eder projemiz.
Yorum Yaz
Yorumlar
Diğer Haberler
FLAŞ KOCAELİ GAZETESİ
Tel: 0555 819 86 99