Uzun zamandır haberlerde,sosyal medyada sürekli çıkan haberler var hayvanlar hakkında.
Bazı haberler sokak hayvanlarının yaşadığı ve insanlar tarafından nasıl darp edildiği,sadistçe işkenceler yapıldığı hakkındayken,bazı haberlerde sahipsiz köpeklerin vatandaşı tedirgin etmesi,ya da havlayıp sürü halinde rahatsızlık vermesi ile ilgili.Hatta bazı basın ve sosyal medya mecralarında saldırı haberleri de çıkmakta.
Hal böyle olunca tabi toplumda ikiye ayrıldı.Bazı mahalle ,site sakinleri rahatsız olduklarını belirterek belediyeleri arayıp hayvanların toplanmasını isterken ,bazı hayvanseverler de hayvanları beslemek,sağlık sorunları ile ilgilenmek isteyerek gönüllü gruplar kurmakta.
Öncelikle her iki toplulukta da çok uç davranmamak lazım.
Tabiki hayvanlarında tıpkı insanlar gibi yaşama hakkı var.Can almak Allah'a mahsustur.Hele ki müslüman bir ülkede yaşıyorsak daha da vicdanlı ve şefkatli olmalıyız.
Sadistçe duygular ile yaklaşan kişi ya da kişiler de kesinlikle cana kast ettiği için yargılanmalı ve ceza almalıdır.Ve bu cezalar kesinlikle caydırıcı olmak zorundadır.
Çıkan haberler arasında başıboş hayvanların toplanacağı barınaklara götürüleceği ve sahiplenme olmaz ise (üstelik bunun için kısa bir süre konulmuş ) bu hayvanların uyutularak öldürüleceği gündemde.
Hepimiz biliyoruz ki belediyelerin barınaklarının çoğu hayvanların yaşayabileceği bir yer değil.
Bu hayvanları öyle ya da bu şekilde ölüme terk edemeyiz.Bunun yerine kısırlaştırma yapılmalı.İkinci olarak da mutlaka barınaklar yenilenmeli,gıda,sağlık hizmeti ve sağlıklı yaşam merkezleri haline getirilmeli.
Bazı iddialara göre toplanan köpeklerin dağ başına bırakıldığı ve bu hayvanların orada açlıktan saldırganlaştığı birbirlerini parçaladığı ve hatta yediği söylenmekte.
Aslında köpekler dosttur,insanı korur,sadıktır.Kediler ise çok daha sakindir sizi kovalamaz,ısırmaz
Aslında köpekler dosttur,insanı korur,sadıktır.Kediler ise çok daha sakindir sizi kovalamaz,ısırmaz ,üstelik farelerin üremesini ve sokakların farelere ile dolmasını engeller.
Ekolojik denge var.Bu denge bozulunca farklı sorunlar çıkar.Hastalıklar mesela.
Evlerimizi böcek,fare basabilir.Bunun örneğini Amerika'da gördük.
Kısacası ,evinizde artan yemeğinizi,çeşmeden akan suyunuzu bir kaba koyup kendi evinizin önüne veya mahallenizde uygun bir yere koyarak ne kadar sevap aldığınızı biliyor musunuz?
Tabiki ben de pitbull gibi saldırgan ve tehlikeli köpeklerin başıboş dolaşmasına karşıyım.
Ancak hepsinin makul çözümleri var.Bunu herkes biliyor.
Çözüm öldürmek,katletmek asla değildir.
Bu konuda yetkililerin daha makul kararlar alarak hem korkan vatandaşın hem de hayvansever vatandaşların gönlünü yapmış olursunuz.En önemlisi de o canları kurtarmış oluruz.