Cüneyt Karaman - BİLİNMEYENE X DİYORUZ.
Flaş Kocaeli
Cüneyt Karaman
ckaraman2000@yahoo.com
Cüneyt Karaman

BİLİNMEYENE X DİYORUZ.

19 Mart 2025 tarihli yazısı

Matematik te bir uygulama vardır bilinmeyene, bulunması istenen değere bir tanıtıcı atanır. Bu X, Y, ,Zbilinmeyen abartıldığında W, Q bile olabilir. Biraz yerli ve milli olsun istersek A, B, C olur. Fantezi dünyamıza göre elma, armut, üzüm, kare, üçgen, daire de olabilir. nihayetindebilinmeyen eksik olan şeye verilen isimdir. Bizimkisi X olsun. X’İ tanımlayım size bakalım bulabilecek misiniz?

 

                 X: Eşitlik ve doğruluğun yolu X’inen kısa tanımı olabilir.

 

                X, insanlık tarihinin en temel kavramlarından biridir. Hem bireysel hem de toplumsal düzeyde huzurun, barışın ve güvenin sağlanabilmesi için X’in tesis edilmesi gerektiği kabul edilmiştir. Ancak X, yalnızca bir hukuk terimi olarak sınırlı bir anlam taşımaz; bu, aynı zamanda bir ahlaki değer, bir toplumun ruhunu belirleyen bir ilkedir. Peki, X nedir? Bu kavramın gerçek anlamı ve toplumsal yaşamdaki yeri ne olmalıdır? Yukarıdaki tanımla sonuca yaklaşmış gibiyiz ama anlamayanlar yada anlamak istemeyenler için devam edelim.

                X, en basit tanımıyla, herkese hak ettiği şekilde muamele edilmesi, eşitlik ilkesinin hayata geçirilmesidir. Bu, bir insanın doğuştan sahip olduğu hakları kullanabilmesi ve toplumun, bu hakları koruyup geliştirebilmesi için gerekli olan temel bir koşuldur. X’in olmadığı bir toplumda, bireyler arasında güvensizlik ve huzursuzluk ortaya çıkar. Çünkü insanlar, haklarının ihlal edildiğini ve fırsat eşitsizliğine uğradıklarını düşündüklerinde, X’e olan inançları sarsılır.

                Bence artık bulmuşsunuzdur ama birkaç kişi hala direniyor olabilir, devam edelim.

                Toplumsal anlamda X’in sağlanması, yalnızca bireysel hakların korunmasından ibaret değildir. X, aynı zamanda toplumdaki tüm üyeler için fırsat eşitliği sunmak anlamına gelir. Eğitimden sağlığa, iş olanaklarından sosyal yardımlara kadar her alanda X’in sağlanması, bireylerin potansiyellerini tam anlamıyla geliştirebilmeleri için elzemdir. X’in varlığı, toplumsal refahın teminatıdır. Bir toplumda X’in varlığı, yoksulun, güçsüzün ve marjinalleşmiş bireylerin korunmasıyla, güçlülerin ise denetim altında tutulmasıyla sağlanır.

                Güçlüler diyorum,denetim altında diyorum bakhaddimi aşmıyorum inşallah. Kulaklarını kapatanlar var görüyorum güçlülerin arkasına saklananlar hayırdır bu X’sizlikten bir beklentiniz mi var.

                Bak bu X birde, yalnızca eşitlikten ibaret değildir. X’in bir başka önemli yönü, doğruyu ve yanlışı ayırt edebilme yeteneğidir. Bir kişiye, yalnızca onun hakkı olduğu için değil, aynı zamanda ona doğru olanı sunduğumuzda X tam anlamıyla sağlanmış olur. X’in işleyişi, her bireyin kendisini savunabilmesi ve doğru kararların alınabilmesi için mekanizmalar oluşturulmasıyla mümkündür. Bu anlamda, X’in sağlanabilmesi için yalnızca kanunların değil, X’in duygusal ve insani boyutlarının da göz önünde bulundurulması gerekir.

                Fakat X her zaman kolayca erişilebilen bir şey değildir. Toplumların içindeki farklı güç dinamikleri, ekonomik eşitsizlikler ve geçmişteki tarihlerinden gelen önyargılar, X’in sağlanmasını engelleyen büyük engeller olabilir. Bu nedenle X’in yerleşebilmesi, sürekli bir mücadele ve toplumsal değişim gerektirir. Toplumlar, X’i tesis etmek için sadece hukuki reformlarla yetinmemeli; aynı zamanda kültürel, eğitimsel ve psikolojik değişiklikler de yapmalıdır. X’in temel amacı, her bireyin değerinin ve haklarının tanındığı bir toplum yaratmaktır.

 

                Sonuç olarak, X yokluğu ile birlik beraberliği yok eden varlığı ile toplumsal barışı, huzuru ve mutluluğu oluşturan en önemli değerdir.

                X’in herkes tarafından bulunduğu ve anlaşıldığı düşüncesindeyim yine de birkaç özlü sözle sonlandırmak istiyorum

  • X güzeldir. Fakat devlet büyüklerinde olsa daha güzeldir. – Hadis-i Şerif
  • X gücü bağımsız olmayan bir milletin, devlet halinde varlığı kabul olunmaz. – M. Kemal Atatürk
  • Bir sırrı saklayarak X’e zarar vermektense, X uğruna zarar görmeyi tercih ederim. – Beethoven
  • X’in olmadığı yerde ahlak da yoktur. – Montaigne
  • Mühendislik hesaplarına uyulmadan yapılan bir bina nasıl yıkılırsa, edebi bir kanun olanX’ten mahrum bulunan imparatorluklar da öylece çökerler. (Lacordaire)
  • Ülkeler kılıçla alınır, ancak X’le korunur. (Timurlenk)
  • Xkainatın ruhudur. (Ömer Hayyam)
  • Geç kalan XX’sizliktir. (Walter SavageLandor)
  • X mülkün temelidir. (Hz. Ömer r.a.)
  • Bir toplumda suç varsa, orada X yoktur. (Eflatun)

Ve bence en önemlisi X birgün herkese lazım olacaktır.

 

 

Yorum Yaz

Adınız:
Yorumunuz:
Yorumlar, okuyucuların kendilerine ait görüşleridir. Yazılan yorumlardan gazetemiz hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Yorumlar

PELİN BERİL - 24 Mart 2025 21:04
TAM ŞU ANI ANLATMIŞSINIZ TEBRİKLER
Arife Toraman - 24 Mart 2025 15:47
X dolu bir hayat, bir ülke dileğiyle ….
ömer - 24 Mart 2025 10:05
GENDEME ÇOK UYGUN OLMUŞ HERKES İÇİN ADALET

FLAŞ KOCAELİ GAZETESİ

Tel: 0555 819 86 99