- Gaziantep Tarih Kültür Sanat Kulübü
Flaş Kocaeli

Gaziantep Tarih Kültür Sanat Kulübü

11 Ocak 2019 tarihli yazısı

Gaziantep’le ilgili bu kadar dernek, federasyon, kulüp varken, böyle bir oluşuma neden ihtiyaç duyduk?

 

Gaziantep; çok özel, çok değerli ve henüz tam keşfedilmemiş bir hazinedir! Bu çok özel şehir bugündünyada hak ettiği yerde değil, yeteri kadar tanınmıyor!Aslında Gaziantep; tarihi, kültürü, sanatı ile eşsiz bir noktada olmalı, dünyanın tanıdığı, markaşehirler arasında yerini almalı!

 

Gaziantep, dünyanın en eski kenti olarak UNESCO tarafından tescil edildi. Amerikalı ünlü yazar Prof. Dr. George Thomas Kurulan, “The New Book of World Rankings” isimli kitabında bu konuyu sayfalarca açıklamış.Birçok kaynak bu bölgenin geçmişinin M.Ö. 10.000’lere dayanan Paleolitik Çağ’a kadar uzandığının, yapılan kazılardan edinilen bilgilerle netleştiğini söylüyor. BölgedeKalkolitik, Tunç,Mitanni, Hitit, Asur, Pers, Roma, Bizans, Selçuklu, Osmanlı dönemleri yaşanmış. ‘DülükAntik Kenti’ birçok uzman tarihçi tarafından tarihin en eski yerleşim birimi olarak gösteriliyor! Dünya medeniyetinin doğduğu bir şehirden bahsediyoruz!Yabancı araştırmacılar, Komagene Bölgesi’nde filizlenen ve ‘Antik Dönem’de büyük bir inanç olarak ortaya çıkanJüpiter Delichenuskültünün bu bölgeden Anadolu’ya ve zamanla tüm dünyaya yayıldığını, yani Delichenuskültünün ‘Kâbe’sinin bugünkü Dülük olduğunu ifade ediyorlar. Yani bugünkü Gaziantep.Zaman içinde, Hititlerin, TeşupDelichenus (baştanrıTeşup’un kutsal şehri), Grekler’inTeşup’u Zeus’la özelleştirerek Zeus Delichenus ( Zeus’un kutsal şehri) olarak tanımladıkları Dülük’ün, Hitit inançlarının isim değiştirerek tüm dünyaya yayılmasına kaynaklık ettiği savunuluyor. Dülük Antik Kenti’nde, 600 bin yıl öncesine ait kalıntılar bulunuyor. ‘Şarklı’ ya da ‘Keber’ gibi adlarla anılan mağaraların, kutsal toprak olduğu düşünülüyor. O tarihlerde Dülük’te yaşayanların çakmaktaşı işlemeciliği yaptıklarına ilişkin bilgi ve bulgulara dayanılarak, bu yörenin Anadolu’da sanayiye ve teknolojiye beşiklik ettiği ifade ediliyor.

 

Gaziantepliler, dünyanın en eski medeniyetlerinin ve en değerli tarihi hazinelerinin üzerinde oturduklarını bilmelidirler.

 

Paleolitik çağdan bu yana insanların bir şehir kültüründe birlikte yaşadıkları, medeniyetin doğduğu, değişik dinlerin merkezi olan Dülük Antik Kenti’nin içinde bulunduğu bugünkü Gaziantep, dünyanın önemli şehirlerinden biridir! Gaziantep’e gelen yerli ve yabancı turistler öncelikle Zeugma Antik Kenti’ni merak etmekteler. Bilhassa, Çingene Kızı mozaiği en çok görülmek istenen eserlerin başında gelmektedir. Ne güzel..

Ama Gaziantep turizmi yalnız Zeugma değildir! Gaziantep’e gelen turistleri uzun süre ağırlayabilmek için şehrin sahip olduğu diğer tarihi ve kültürel değerleri de öne çıkartmak, duyurmak gerekiyor.

Dülük gibi bir hazine var elimizde! Dünyanın ilk kurulan şehri burası! Bunun tanıtımı iyi yapılabilse dünyanın dört bir yanından turist akar şehrimize.

 

Ayrıca, gastronomi dalında, tatlısı, tuzlusu 300’ün üzerinde damak çatlatan yemek çeşidiyledünyanın en zengin mutfağı unvanına sahip, Türkiye’nin lezzet başkenti burası.UNESCO, Gaziantep’i gastronomi dalında dünya sıralamasına aldı.

 

Sonra, yakın tarihimize baktiğinizda, İstiklal Savaşı’nda, mucizevî bir savunmayla destan yazılmış topraklar burası. Antep halkıtopyekün birlik olup, tam teşkilatlı Fransız Ordusu ile 11 ay, 8 gün hiçbir yerden asker, silah, cephane yardımı almadan savaşmış! 6317 şehit ve bunun birkaç katı gazi vermiş. Fransız bombalarıyla yerle bir olmuş, enkaza dönmüş şehre rağmen Antep insanı pes etmemiş!Ve Fransızlara büyük kayıplar verdirerek zafere ulaşmıştır!

 

Savaş devam ederken Antep halkına moral olsun diye, Mustafa Kemal Paşa tarafından verilen bir öneriyle, 8 Şubat 1921’de TBMM’deoy birliğiyle alınan kararla Antep’e Gazi ünvanı verilmiştir. Gazi Mustafa Kemal ATATÜRK, Gazianteplilere olan hayranlığını şu sözlerle dile getirmiştir: “Ben Gazianteplilerin gözlerinden nasıl öpmem ki, onlar yalnız Gaziantep’i değil tüm Türkiye’yi kurtardılar. Düşman işgaline uğrayan her Türk şehri, her Türk kasabası, hatta en ufak Türk köyü, Gazianteplileri kahramanlık örneği olarak alabilir”

 

Sıradışı bir tarih, derin bir kültür ve dünyanın sayılı güzellikteki mutfaklarından biri… Bu kadar çeşitli özelliğe sahip bir şehir hakkettiği gibi tanıtılırsa ilgi odağı olur. Bu da şehrin çok daha hızlı bir şekilde dönüşmesi, kalkınması, gelişmesi demektir.

 

Gaziantep Tarih Kültür Sanat Kulübü’nün temel amacı bu olacaktır. Bu özel şehri hakkettiği kalitede temsil etmek, çok önemli değerlerini önce kendi insanımıza sonra dünyaya duyurmak ve şehrin cazibesini arttırmak…

 

Eğitimli, işinde başarılı, özel yaşamındaki duruşuyla toplum içinde saygın bir konum edinmiş, kendisini ispatlamış, Gaziantep’e karşılıksız hizmet vermekten keyif alacak dinamik bir ekiple, gerçek Gaziantep sevdalılarıyla yola çıktık. Hedefimiz belirli bir süre sonra bu kulübün bir vakfa dönüşmesi ve Gaziantep’e en kaliteli, en yaratıcı hizmetleri veren kurum olarak faaliyetlerine devam etmesidir.

Hepimize hayırlı olsun…

 

Yorum Yaz

Adınız:
Yorumunuz:
Yorumlar, okuyucuların kendilerine ait görüşleridir. Yazılan yorumlardan gazetemiz hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Yorumlar

Bu habere henüz yorum yapılmadı.

FLAŞ KOCAELİ GAZETESİ

Tel: 0555 819 86 99