1-7 Nisan tarihleri arasında düzenlenen Kanser Haftası etkinlikleri, özellikle toplumda farkındalık yaratmaya yönelik kanserin erken tanısına önemli katkı sağlıyor. Bu konuyla ilgili bir açıklama yapan VM Medikal Onkoloji Uzmanı Doç. Dr. Doğan Koca, ilerlediğinde tedavisi zorlaşan kanser hastalığının farkına varılması için erken tanı sağlamanın çok önemli olduğunu söyledi. Koca, “Kanser hücreleri, köken aldıkları dokuların bulunduğu bölgeye veya daha uzak bölge/organlara gitmeye yani metastaz yapma özelliğine sahiptir. Bu nedenle hastaların erken dönemde hastalık metastaz yapmadan önce tanı konulup tedavi edilmeleri gerekmektedir. İlerlediğinde tedavisi zorlaşan kanser hastalığı ile ilgili kişide farkındalık yaratmak ve bu yolla erken tanı sağlamak çok önemlidir. Çünkü erken tanı aynı zamanda erken tedavi anlamına gelmektedir. Böylece kişinin hastalığından tam olarak kurtulmasına imkan sağlanmaktadır” dedi.
PEKİ “FARKINDALIK” NE DEMEKTİR?
Doç. Dr. Doğan Koca, “Farkındalık, kişinin kendi vücudunda yeni gelişen herhangi bir anormalliği tespit edebilmesidir. Daha önce olmayan herhangi bir şikayet veya bulgunun ortaya çıktığında kişinin bunu algılamasıdır. Örnek verecek olursak, memede yeni ele gelen kitle tespit etmek, daha önce yokken büyük abdestin kanlı gelmeye başlaması veya uzun süreli ishal/kabızlık şikayetlerinin olması, deride yeni ortaya çıkan bir renk değişikliğinin olması, devamlı öksürük veya öksürükte kan olması gibi… Bunlar sırasıyla meme kanseri, kolon kanseri, melanoma, akciğer kanseri hastalıklarının göstergelerindendir. Bunun gibi örnekleri uzatmak mümkündür. Açıktır ki; kişi daha önce olmayan bir durumun ayırdına erken dönemde varırsa hızlıca doktoruna başvurur ve böylece bu da erken tanı ve tedaviyi sağlar”
ERKEN TANI VE TEDAVİ, EN ÖNEMLİ SAĞLIK PROJESİ OLMALI
Doç. Dr. Doğan Koca, son olarak basın-yayın organlarından belediyelere, üniversite ve büyük sağlık kuruluşlardan en küçük toplum sağlığı birimlerine kadar her yapının “kanser hastalığında farkındalık yaratma” konusunda görev alması gerektiğini söyledi. Koca, “Şu iyi bilinmelidir ki; en önemli sağlık projesi kişilerin hastalanmasını önlemek, ikincisi ise erken tanı ve tedavidir. Bunun farkında olan bir toplumda hem kansere yakalanma oranları azaltılabilir hem de kişi kanser hastası olsa bile erken tanı ve tedavi ile hastalıktan tamamen kurtulması mümkün olabilir” dedi.
Yorum Yaz
Yorumlar
Diğer Haberler
FLAŞ KOCAELİ GAZETESİ
Tel: 0555 819 86 99