Kocaeli Filo Telemetri Sistemi (KOFİTS) ile Kocaeli Büyükşehir Belediyesi’ne ait belediye otobüs filosunun Türkiye’de ilk olarak sürücü ve araç kullanım verilerinin detaylı izlenmesi sağlanıyor. Uygulama, kritik bileşenlere konulan Erken Uyarı Alarmları sayesinde arızaların minimum seviyeye çekilmesi için yürütülen; aracın doğru, güvenilir, ekonomik kullanımı ile ilgili şoförün eğitimi, sürüş hareketlerinin ve araçların elektronik ortamda izlenmesi ve raporlanması projesi.
MASRAFLARIN ÖNÜNE GEÇİLİYOR
KOFİTS, sürüş hatalarının analiz edilebilmesi için gerekli tüm verileri araçtan okuyor. Anlık olarak değerlendirilen veriler ilgili kişilerle haberleşme sağlıyor. Araçta oluşan arızalar anında fark ediliyor ve anlık olarak raporlanıyor. Bu sayede hem arızanın büyüyüp, daha masraflı hale gelmeden önüne geçilmesi, hem de kritik ekipmanlarda (ABS, EBS, Motor vb.) oluşan arızaların erkenden fark edilmesi sayesinde daha güvenli bir yolculuk amaçlanıyor.
NASIL ÇALIŞIYOR
Araçların yüksek yakıt tüketmesinin ve yüksek parça maliyetlerinin en önemli sebebi yanlış sürüş alışkanlıkları. Aracın hızına göre en optimum vitesin seçilmesi, doğru motor devrinin yakalanması ve gaz pedalının doğru kullanımı; yakıt tüketiminde en yüksek tasarruf metodu. KOFİTS, bu verilerin anlık olarak değerlendirilmesi, tüketilen yakıt miktarının ve sürücü alışkanlıklarının ölçümlenmesi amacıyla üretilmiş gelişmiş bir telemetri sistemi. KOFİTS bu ölçümleri değerlendirerek sürüş hatalarını belirliyor. Sistem sürüş eğitimleri ile hataların düzeltilmesi ve yakıt tasarrufunun sağlanması için önemli bir görev üstleniyor. Bu dokunuşlar sayesinde KOFİTS projesinin bir araca katacağı en önemli değer; giderlerinin azalması, sefer dışı kalmasının önüne geçilmesi ve güvenli sürüş.
GELİŞMİŞ ARIZA KONTROLÜ
KOFİTS; patentli altyapısı sayesinde araçlarda oluşan arızaları anında fark ediyor ve detaylı bilgi sunuyor. Bu sayede arıza henüz büyümeden veya sürüş güvenliğini tehlikeye atmadan arızaların fark edilmesi sağlanıyor.
Örneğin, yağ basıncı düşen bir araçtan okuduğu “Düşük Yağ Basıncı” arızasını anında sisteme bildiriyor ve eksik yağlama nedeniyle motorunda oluşabilecek “yatak sarması” gibi çok daha önemli ve masraflı arızaları önlemiş oluyor. Ya da fren balata seviyesi kritik eşiğin altına indiğinde alınacak alarm ile disk çizilmeleri ve kaliper arızaları önleniyor. Frenleme ve zincirleme etkilerle diğer aksamların zayi olması da bertaraf ediliyor.
Yorum Yaz
Yorumlar
Diğer Haberler
FLAŞ KOCAELİ GAZETESİ
Tel: 0555 819 86 99