SSVD olarak bilinen sezeryan sonrası normal doğum, ilk doğumunu sezeryan yöntemiyle yapan annelerin ikinci ve sonrası doğumlarında normal doğum yapabilecekleri ve Sağlık Bakanlığı’nın da desteklediği bir yöntem. İlk doğumunu sezeryan yöntemle yapan Tuğbe Ünal ikinci doğumunda normal doğumu tercih ederek kendini Kadın Doğum uzmanı Op. Dr Funda ULAY UYANIK’a emanet etti. Normal doğum yapma konusunda istekli ve kararlı olduğunu ifade eden Ünal, uzun zamandır Kocaeli’de SSVD’yi yapabilen hastaneler konusunda bir araştırma yaptığını ve bu konuda Aile Konak Hastanesi’ni, kadın Hastalıkları ve doğum uzanı Op. Dr. Funda ULAY’I seçtiğini ifade etti. SSVD konusunda doktora güvenmenin ve kararlı olmanın çok önemli olduğunu ifade eden Tuğba ÜNAL, bebeğinin sağlıklı olduğunu ve doğumdan kaynaklı hiçbir sıkıntı yaşamadığını anlattı.
SSVD Nedir?
SSVD, sezaryen sonrası vajinal doğum, yani normal doğum anlamına gelir. Sağlık Bakanlığı, kadın doğum ve perinatoloji dernekleri işbirliği ile hazırladığı Doğum Eylemi Rehberi içinde SSVD’yi destekler. SSVD için karar veren her anne adayı bir risk taşımaktadır. Sezeryan sonrası normal doğum konusunda anne adaylarının kafasında oluşabilecek soru işaretlerini gidermek üzere konuşan Op. Dr. Funda ULAY, ülkemizdeki en büyük sorun, hamileliklerin birçoğunda olduğu gibi “abartılmış riskler sonucu” annelerin kaygıya sürüklenmesidir. Bu abartılan risk kavramları miat aşımında, biraz büyük bebeklerde, hafif yüksek çıkan kan şekeri değerlerinde de karşımıza çıkar. Bizim anne üzerinde yarattığımız bu korkular, bazen riskin kendisinden çok daha fazla negatif etki yaratır. Bu da hamile takibinde bence en çok kaçınılması gereken konudur. Çünkü annelerin ihtiyaç duydukları en önemli duygu, kendilerinin ve bebeklerinin güvende olduklarını hissetmeleridir. SSVD konusunda annelerin önüne konulan en büyük risk, doğum sırasında eski dikiş yerindeki açılma sonucu meydana gelebilecek istenmeyen durumlardır. Oysa biliyor musunuz ki, bu abartılan riskin oranı sadece yüzde 0.5-1.5 arasındadır. Birçok durumda en ufak bir riskte bile sezaryen kararı alınacağını da hesaplarsak bu oran düşecektir. Sezaryen ve normal doğumun arasındaki sürenin en az iki yıl olması koşuluyla rahatlıkla anne adaylarına SSVD öneriyoruz diyerek bilgi verdi.
Riskleri nelerdir?
Bu riskler şöyle sıralanabilir.
• Sezaryenin alt segment transvers insizyonla yapılmış olması,
• Uterusta sezaryen dışında başka ameliyat ya da anormallik olmaması,
• Pelvik darlık olmaması, • Fetüsün 4000 gramın altında olması,
• Hamilenin tüm eylem süresince bir doktor tarafından izlenebilmesi ve gerektiğinde acil sezaryen yapılabilme koşullarının bulunması,
• 24 saat fetal monitorizasyonun gerçekleşeceği koşulların bulunması,
• Acil bir durum için gereken anestezi ekibi ve ameliyathane koşullarının bulunması,
• Acil bir durum halinde kan nakline olanak sağlayan koşulların bulunması.
Yorum Yaz
Yorumlar
Diğer Haberler
FLAŞ KOCAELİ GAZETESİ
Tel: 0555 819 86 99