Çocuklarda sık görülen ve tedavi edilmesi gereken - Flaş Kocaeli Gazetesi
TUĞRA KUYUMCULUK

Çocuklarda sık görülen ve tedavi edilmesi gereken

Çocuklarda sıklık ve önem açısından bahsetmemiz gereken hastalıkların başında bademcik, geniz eti ve orta kulak iltihabı gelmektedir. Aile Konak Hastanesi Kulak Burun Boğaz Bölümü doktoru Op. Dr. Rukiye SEVİNÇ, çocuk ve erilkinlerde sıkça rastalanan kulak burun boğaz hastalıklarına dikkat çekiyor.

Bademcik iltihabı

Bademcikler; boğazın her iki tarafında bulunan lenfoid dokulardır. Bademcikler bağışıklık sisteminin bir bölümü olup enfeksiyonlara karşı mücadelede görev alırlar. Boğazda bademciklerle birlikte genizdeki geniz eti, dil kökündeki dil bademciği, östaki borusu yanlarındaki gerlac bademciği(tonsilla tubarius) ve boğaz yan duvarlarındaki boğaz bantları ile birlikte bulunur ve waldeyer halkasını oluştururlar. Bu elemanlar burun ve ağızdan giren mikroplara karşı mücadele eden ilk bariyerlerdir.

Bademcikler ne zaman alınmalı?

İki tane gerekçe var: Ya sayıca fazla iltihaplı olacak veya büyük olup solunum ve beslenme sorunu yaratacak. Sıklık olarak son 1yılda 6-8 defa, son 2 yılda 5’er defa, son 3 yılda 3’er defa iltihaplanırsa alınmalı. Büyüklük olarak solunum yollarında tıkayıcı rol alıp, horlama ve uykuda nefes kesilmesi yapıyorsa kesin bir şekilde alınmalıdır.

Ameliyat genel anestezi altında ağız içi yaklaşımla yapılmaktadır. Ameliyat sonrası diyet ve sıvı gıda alımı ağrı kontrolü ve kanamanın olmaması açısından çok önemlidir.

Ameliyat sonrasında çocuğun gelişimi hızla düzelmektedir.

 

 

 

Geniz eti ve orta kulak iltihabı

 

 

 

Geniz eti anatomik olarak vücudumuzda olmaması gereken, geçirilmiş enfeksiyonlar sonrası büyüyen ve genetik kökenli bir patolojidir.

Özellikle 5 yaş civarı şikayetlerde artış gösteren geniz eti hastalığı gece ağzı açık uyuma , horlama, uykuda nefes durmalarıyla kendini gösterir. Bazen orta kulak iltihabına neden olarak çocuklarda duyma kaybı yapabilir. Bu şikayetleri olan çocuklarda gelişme geriliği, yüz ve diş şeklinde kalıcı bozulmalar olabilir. Hatta orta kulak iltihabı kalıcı hale gelmiş çocuklarda iltihap nedeniyle orta kulak kemikcikleri hasar görür ve kalıcı işitme kaybı oluşabilir. Bu hastalığın tanısı geniz eti röntgeni veya fleksible endoskopi ile geniz etinin saptanması ile konur. Hasta ve yakınının rahatsızlık derecesine ve hastalığın düzeyine göre göre takip veya ameliyat ile hasta tedavi edildir. Geniz eti ameliyatı ağız içi yaklaşımla, genel anestezi altında yapılır. Hastanın ameliyat sonrası bademcik ameliyatına nazaran daha ağrısız ve kolaydır. Eğer orta kulak iltihabı kalıcı ve iyileştirilemiyor ise her iki kulağa ventilasyon tüpü uygulanır ve kulak iltihabının boşaltılması sağlanır. Bu tüpler yaklaşık bir yıl süre ile kulakta kalır, daha sonra ya kendisi çıkar ya da çıkartılır. Ameliyattan en geç 1 ay sonra hastanın nefes almasında düzelme olur. Bazen ağzı açık uyuma alışkanlık oluşturduğundan hastanın uyurken ağzını kapatma alışkanlığı kazanması zaman alabilir.

 

 

ERİŞKİNLERDE ÖNEM ARZEDEN KULAK BURUN BOĞAZ HASTALIKLARI

 

Kronik orta kulak iltihabı

 

İlimizde hastalık çeşitliliği açısından  klinik olarak tedavi ettiğimiz alerjik rinit, dış kulak iltihabı, vertigo, akut sinüzit hastalıklarının yanısıra ameliyat gerektiren ve çoğu zaman hasta etkenli veya hastanın doktora ulaşamaması etkenli önemli hastalıklar mevcuttur. Bu ameliyat gerektiren hastalıkların başında kronik orta kulak iltihabı gelmektedir. Hastanemizde yapmakta olduğumuz bu ameliyat bir çok sebepten dolayı çoğu hastanede yapılmamaktadır. Bu yüzden hastaların çoğu işitme kaybı ilerlemeden tedavi edilebilecekken ilerlemiş olarak hastanelere başvurmaktadır.

Bu hastalığın değişik aşamaları vardır. Başlangıç aşamasında ve daha güvenli olarak bulduğumuz santral zar perforasyonlarında sadece zar perforasyonu mevcut olup bu hastalara hastanemizde zar onarımı ameliyatı yapıyoruz. İleri aşamasında kolesteatomlu olan kronik orta kulak hastalığında orta kulak kemikcikleri tamamen iltihap nedeniyle erimiş hatta iç kulak , beyin zarı ve yüz siniri etkilenmiş olup hastayı ivedi bir şekilde ameliyat etmek gerekmektedir.

Biz bu hastalarımıza timpanomastoidektomi ameliyatı yapmaktayız. Hastaya göre çeşitlilik gösteren bu ameliyatta bazen hastaya işitme şansı vermek için orta kulak anatomisi uygunsa kulak kemikcik protezi koymaktayız.

 

AMELİYAT EDİLMESİ GEREKEN BURUN HASTALIKLARI

 

Bu hastalıkların başında burun eğriliği (Septum deviasyonu)  gelmektedir. Bu hastalarımıza kısa sürede ameliyat randevusu veriyoruz.

Diğer bir hastalık da burun içi et büyümesi ( Konka hipertrofisi ) : Konka hipertrofili hastalarımıza radyofrekans yöntemi ile lokal anestezi altında yapılan uygulama ile yardımcı oluyoruz ve hastalarımız çoğu zaman ertesi gün normal yaşantılarına devam ediyorlar.

Nazal polipozis: Burun içinde ve kafa sinüzlerinde  patolojik  mukozqa büyümeleridir. Hastanın yaşam kalitesini bozan uykuda apnelere neden olan bir hastalıktır. Medikal tedaviyle başarı sağlanamazsa ameliyatı gerekli bir hastalıktır.

 

 

 

 

Yorum Yaz

Adınız:
Yorumunuz:
Yorumlar, okuyucuların kendilerine ait görüşleridir. Yazılan yorumlardan gazetemiz hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Yorumlar

Bu habere henüz yorum yapılmadı.

FLAŞ KOCAELİ GAZETESİ

Tel: 0555 819 86 99