Ev hemodiyalizi devletin sağlık harcamalarını azaltıyor - Flaş Kocaeli Gazetesi
Flaş Kocaeli
TUĞRA KUYUMCULUK

Ev hemodiyalizi devletin sağlık harcamalarını azaltıyor

Ev hemodiyalizi, kadavradan böbrek nakline eşdeğer kalitede bir uygulama. 2010 yılından beri ülkemizde de uygulanmakta. Şimdilik 300’ün üzerinde hasta tarafından uygulanan tedavi yöntemi, hastaların yaşam kalitesini artırmakla kalmıyor, devletin sağlık harcamalarını da önemli ölçüde azaltıyor.

SGK, klinik veya hastanelerde tedavi gören toplam 60 bin hemodiyaliz hastasının ilaç masrafları için yılda toplam 381 milyon 540 bin lira geri ödeme yapıyor. Bu da kişi başına 6 bin 359 liraya tekabül ediyor. 2010 yılı itibariyle Türkiye’de uygulanmaya başlayan Ev Hemodiyalizi tedavisi ile hastaların SGK’ya ilaç maliyeti yarı yarıya azalırken yaşam kalitesinde de gözle görülür artış sağlanıyor.

SGK, klinik diyalizi ve ev hemodiyalizi için seans başına 160 lira ödüyor. İki yöntem arasındaki ekonomik fark ise kullanılan ilaçlarda kendini gösteriyor. Avrupa Nefroloji Kongresi’nde Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Nefroloji Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ercan Ok, Uzman Nefrolog Dr.Sinan Erten ve Uzman Nefrolog Dr.Cenk Demirci tarafından aktarılan bilgilere göre; Ev Hemodiyalizi tedavisi uygulayan hastaların ilaç maliyeti, klinik hastalarına oranla 3 bin 321 lira (hasta başına) daha az.
Diyaliz hastaları ilaçlara veda ediyor
Diyaliz hastalarına ilaç yükünden kurtulma fırsatı sunan Ev Hemodiyalizi tedavisiyle ilgili açıklamalarda bulunan Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Nefroloji Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof.Dr. Ercan Ok, konuyu şöyle özetliyor:
“Ev Hemodiyalizi, klinik diyalizine göre vücutta daha etkin bir temizlenme sağlıyor. Toksinlerden arınan vücutta, kansızlık, fosfor yüksekliği, kaşıntı, kemik ağrıları, beslenme bozukluğu gibi sorunlar ortadan kalkıyor. Dolasıyla ev hemodiyalizi yapan hastalarda; kan yapıcı, fosfor düşürücü, kemik yıkımını önleyici, D vitamini ve tansiyon ilaçlarına olan ihtiyaç da ciddi oranda azalıyor”
Diyaliz, çalışmaya engel değil!
Ev hemodiyalizi için hastadan herhangi bir ücret talep edilmiyor. Hemodiyaliz makinası ve su sistemi ücretsiz olarak hastanın evine kuruluyor ve hastaya cihazı kullanabilmesi için 8 hafta boyunca eğitim veriliyor.
Dünya genelinde yapılan araştırmalara göre; haftada 3 gün, 4 saat hemodiyaliz tedavisi gören klinik hastalarının sadece yüzde 10’u aktif çalışma hayatı içerisinde alabiliyor. Ev Hemodiyalizi tedavisi görenlerde ise bu oran yüzde 50’yi geçiyor. Dolayısıyla Ev Hemodiyalizi uygulayan hasta sayısının artmasıyla birlikte milyonlarca lira tasarruf etmek mümkün hale geliyor.

 

Yorum Yaz

Adınız:
Yorumunuz:
Yorumlar, okuyucuların kendilerine ait görüşleridir. Yazılan yorumlardan gazetemiz hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Yorumlar

Bu habere henüz yorum yapılmadı.

FLAŞ KOCAELİ GAZETESİ

Tel: 0555 819 86 99