Röportaj - Ehlinaz Torun’un bu kez daha da iddialı - Flaş Kocaeli Gazetesi
Flaş Kocaeli

Ehlinaz Torun’un bu kez daha da iddialı

Kocaeli Üniversitesi’nde öğretim üyesi olan Yar. Doç. Dr. Ehlinaz Torun, CHP’nin Kocaeli Milletvekili olmak için çıktığı yolda yaşadıklarını, projelerini ve neden aday olduğunu Flaş Kocaeli okurları için anlattı. Torun, biz 11 milletvekiline de talibiz” dedi.

Hüseyin Öziri

Haber
Hüseyin Öziri

NEDEN MİLLETVEKİLİ ADAYI OLDUNUZ?

Ehlinaz Torun “2002 yılından sonraki dönemde ülkenin gidişatı iyiye gitmiyordu. Kendimi bir bilim insanı olarak sorumlu hissettim. Hem öğrencilerime karşı hem de halkımıza karşı. Cumhuriyet bize altın tepside sunulmadı. Bu ülkeye olan borcumuzu bu şekilde ödemek istedim. Farklı kesimlerden oy alacağımı düşünüyorum. Türkiye’nin neredeyse her iline gittim. O illerde yaşayanların buradaki dostlarını buldum. Artvinli olmam, Rize’de çalışmış olmam, öğrencilerle iç içe olmam, bana olan desteği büyütecek. AKP’den ve MHP’den de oy alacağım” dedi. Genel başkanın yenilikçilik açılımını hatırlatan Torun, 2011 seçimlerinde 9. Sırada olduğunu ve bundan gocunmadan ve çalıştım. Yaptığınız ankette aldığım oy o dönem ve sonrası yaptıklarımın bir ürünüdür.

 

ÖĞRENCİLERİM BİLE TEDİRGİNDİ

Gençlerin umutları kalmamış ve onların umutlarını yeşertmeliyiz: Öğrencilerim “Okuyanlarla okumayanların farkı kalmadı. Biz işe giremeyecek miyiz? Mezun olduğumuzda AKP’ye mi üye olmalıyız” diyorlar. Bunlar benim vekilliğe talip olmamdaki unsurlardan biri. Gençlerin ufukları çok geniş. Gençlerimizin önünü açmak boynumuzun borcu olmalı.

 

EKONOMİ KÖTÜ

Ürke de üretim yapıyoruz. Buğday ihraç ederken ithal etmeye başladık. Özal ile başlayan furya. Özelleştirme ve liberal ekonominin temeli sağlam olmayınca bugünkü sonuçları karşımıza çıkıyor. Bu gün ise dillendirmeyen bir devalüasyon var. Ülke yanlış yönetiliyor. Bu devalüasyonu görmek için günlük ihtiyaçlarımızı karşıladığımız marketlerdeki etiketlere bakmanız yeterli. Doların bugün kaç liraya yükseldiğine bakmamızla mümkün.

 

PARTİNİZİN ÖN SEÇİM DÜŞÜNCESİNDEN VAZGEÇMESİNİ NASIL DEĞERLENDİRECEKSİNİZ?

Ehlinaz Torun olarak benim milletvekilliği adaylığı düşünürken hiçbir ön şartım yoktu. Her koşulda, Türkiye’nin durumuna baktığımda, ön seçimmiş ya da merkez atamaymış bunların hesabını yapacak lüksümüz bulunmuyor. Bu nedenle öyle bir şartım yoktu ve her koşulda varım diyerek yola çıktım. Burada ön seçim olacak beklentisi çok yüksekti, ben her iki durum için de çalışmalarımı yürütüyordum zaten. Bu konuda bir sıkıntım yok. Genel merkezin de almış olduğu bir karar ve dolayısıyla tüzüğün vermiş olduğu yetkiyi kullandılar, buna da saygı göstermek gerekir diye düşünüyorum. Ama her koşulda vardım. Bizim hedefimiz 11 milletvekilinin hepsidir. Bu imkansız mı değil tabii ki. Ama gerçekçi konuştuğumuzda var gücümüzle çalışarak en yüksek çıtaya ulaşmayı amaçlamalıyız. Biz bu seçimlerde iyi bir neticeyle çıkacağız. Buna inancım sonsuz.

 

CHP’DE İLİMİZDEN KADIN MİLLETVEKİLİ OLMAMASINI NASIL DEĞERLENDİRİYORSUNUZ?

Bu sadece Kocaeli için geçerli değil, Türkiye geneline baktığınızda meclisteki kadın milletvekili sayısının temsil oranı çok düşük. Biz dünya ülkelerindeki orana baktığımızda da sondan dördüncü sıralardayız. Bu biraz sıkıntılı bir durum. Ben CHP’nin bu anlamda örnek bir parti olması gerektiğini düşünüyorum. Keşke yüzde 50-50 olsa, biz hem kadın ve erkek eşitliğini, hem cinsiyet eşitliğini savunuyoruz, üstün bir sınıf ya da zümre görmüyoruz, eşitlik söz konusu ise böyle olsa daha iyi olur diye düşünüyorum. Bir de kadınların siyasette daha etkili olacaklarını düşünüyorum. Kadınların ellerini dokundurdukları her şey güzel oluyor ve bu anlamda güzel bir şey olacağını düşünüyorum. Bir kere ekonomiyi daha iyi yapacaklarını düşünüyorum. Bu koşullarda baktığımızda bu ekonomik darboğazın olduğu bir yerde insanlar asgari ücretle çalışıyor ve bir aile geçindiriyorlar. Onun için her kadının mutlaka daha iyi şeyler yapacağını düşünüyorum. Bir de tabii ki şu da önemli, kadınlarımız belki siyasetten hep uzak kalmışlar, CHP için değil ama genelde bu böyle. Hep erkekler siyaset yapmış, kadınlar başka sorumluluklar yüklenmiş, kadın olması dolayısıyla kadınlar anne olmak, eş olmak, çalışan olmak, ev kadını olmak gibi tüm sorumlulukları üstlenmişler ve bu vasıfları taşımak zorunda kamışlardır. Kadınlara destek verilmesi gerekiyor tabii.

 

PROJELERİNİZDEN BAHSEDER MİSİZ?

Ben Ziraat Mühendisiyim. Bir de öğretim üyesiyim. Özellikle üniversite gençliği ile ilgili olarak güzel projelerim var. Bir de Ziraat Mühendisi olmam sebebiyle sadece Kocaeli çevresinde değil, Türkiye’de uygulanabilecek bir projem var. Bu projemin adı “Kırsal Kalkınma Projesi” idi. Bununla göçü engellemeyi planlıyordum. Kendi memleketlerinde iş sahası bulmalarını sağlayacaktık. Bu projeyi daha önce de genel başkanımızla paylaşmıştım, 2011 seçimlerinden sonra. Ve genel başkanımız keşke bunu seçim öncesi benimle paylaşsaydınız demişti. Zannediyorum ki şimdi çıkacak olan tarım projesi veya projelerden bir tanesinde en azından benim götürdüğüm bu öneri ile ilgili olarak bir çalışmanın olduğunu düşünüyorum.

 

BU GÖREVİ HAK EDİYORUM

Bu görevi hak edenler arasında olduğumu düşünüyorum CHP olarak bu ülkenin sorunlarını biliyor çözüm önerilerini getiriyoruz. Biz iktidar olmalıyız bu sorunları ortadan kaldırmalıyız. Biz ülke olarak bir diktatör yaratıyoruz. Son çıkartılmak istenen İç Güvenlik Yasa Tasarısı her şeyi anlatıyor. Ben elini kaldırıp indiren biri olmadım, bildiğim doğrulara ve ilkelerin üzerine kararlılıkla giderim. Ben, örnek almaktan ziyade örnek olmayı tercih ederim. Kararlı bir insanım ve bu dönem mecliste Kocaelilileri Türkiyelileri en iyi şekilde temsil edeceğimi düşünüyorum.

 

KOCAEVİLİN ÖNCELİKLİ SORUNLARI NEDİR?

Kocaeli’nin sanayi kenti olmasına rağmen en büyük sorunu işsizlik, gelir dağılımının dengesizliğidir. Kocaeli’nin sorunları çok eğer batıya doğru gittiğinizde sağlık sorunları baş gösteriyor. Hava kirliliği oradaki sağlık sorunlarının yaşanmasına neden oluyor. Sanayiye karşı değiliz ama insan sağlığı ön planda tutulmalı. Bunun tedbirleri alınmalı. Trafik sorunumuzda var. Bunu yerel yönetimlerin çözmesi gerekiyor. Bununla ilgili projelerimiz olacaktır.

 

EHLİNAZ TORUN KİMDİR?

1966 Artvin/Şavşat’ta doğdu.

1982’de Şavşat Lisesini bitirdi.

1988 Yılında Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarım Ekonomisi Bölümünden Ziraat Mühendisi olarak mezun oldu.

1994-2004 yılları arasına Ankara Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Ziraat Fakültesi Tarım Ekonomisi Bölümü, Tarım Politikası ve Yayım Anabilim Dalında Yüksek Lisans ve Doktora Programını tamamladı.

1994-2004 yıllarında Çay İşletmeleri Genel Müdürlüğünde Proje Kontrol Mühendisi olarak çalıştı.

2004-2006 yılları arasında Çay İşletmeleri Genel Müdürlüğün Araştırma Planlama Koordinasyon Daire Başkanlığında Baş Mühendis olarak görev aldı.

2006 yılının Ağustos ayında adı geçen kurumdan ayrılarak, Kocaeli Üniversitesinde Yard. Doç.Dr. olarak Öğretim üyesi olarak göreve başladı.Görevine Kocaeli Üniversitesi Arslanbey Meslek Yüksekokulu, Tarım İşletmeciliği ve Pazarlama Programında devam etti. Hali hazırda Reklamcılık ve Pazarlama bölümünde öğretim üyeliğini sürdürmektedir.

Bekar ve İngilizce biliyor.

İlgi Alanları: Tarım, Çevre ve Kadın

Son iki yılda verdiği lisans ve lisansüstü düzeydeki dersler

Tarimsal Yayim

Pazarlama İlkeleri I - II

Pazarlamada İletişim

Marka Ve Marka

Müşteri İlişkileri

Hizmet Pazarlamasi

Doğrudan Pazarlama

Turizm Pazarlamasi

Proje

Tüketici Davranişlari

Tarimsal Pazarlama

Yönetim Ve Organizasyon

ESERLERİ

1. ÜLKELERİN GELİŞMİŞLİK DÜZEYLERİNE GÖRE KADINLARIN SOSYO-EKONOMİK DURUMU ve TÜRKİYE’DEKİ YAPI

2. SÜS BİTKİLERİ PAZARLAMASININ MESLEK EDİNİLMESİNDE DEMOGRAFİK FAKTÖRLERİN (ÇİÇEKÇİLİK’TE) ETKİSİ

3. KOCAELİ İLİNDEKİ ZİRAİ İLAÇ VE GÜBRE BAYİLERİNİN TARIMSAL YAYIM FAALİYETLERİNE KATKILARI ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA

4. KÜÇÜK İŞLETMELERDE ÖRGÜTSEL İLETİŞİM VE İŞ TATMİNİNİN ÖRGÜTSEL BAĞLILIĞA ETKİSİ

5. GÖNÜLLÜ KURULUŞLAR İLE KAMU KURULUŞLARININ KIRSAL KALKINMA PROJELERİNİN BENİMSENMESİ AÇISINDAN KARŞILAŞTIRILMASI

6. EĞİTİM KURUMLARININ HALKALARINI OLUŞTURAN BİRİMLERİNDE HALKLA İLİŞKİLERİN ROLÜNÜN İRDELENMESİ

7. MESLEK YÜKSEKOKULU ÖĞRENCİLERİNİN PROGRAM TERCİHLERİNDE ROL OYNAYAN ETKENLERİN BELİRLENMESİ KOÜ ARSLANBEY MYO ÖRNEĞİ

8. MESLEK YÜKSEKOKULLARINDA İSTİHDAM SORUNU

9. TOPLUMSAL YAŞAMDA EKONOMİK ANLAMDA KADIN GÖRSELLİĞİNİN KULLANIMI

10. GELİŞMİŞ VE GELİŞMEKETE OLAN ÜLKELERDE KADIN OLMAK

11. MESLEK YÜKSEK OKULLARINDA OKUYAN ÖĞRENCİLERİN SOSYO- EKONOMİK YAPILARININ GELECEKLERİNİ NASIL ETKİLEDİĞİNİN ANALİZ EDİLMESİ

12. TARIMSAL YAYIMIN KIRSAL GİRİŞİMCİLİKTEKİ ROLÜ

13. ÇAYKUR BÜNYESİNDE ÇALIŞAN TEKNİK (YAYIM) ELEMANLARIN MESLEKLERİNE BAKIŞ AÇISI VE YARARLANDIKLARI BİLGİ KAYNAKLARI

14. ÇAY BUDAMA PROJESİ KAPSAMINDA ÜRETİCELERİN KULLANDIKLARI BİLGİ KAYNAKLARI

15. ORGANİK TARIMDA ÇİFTÇİLERİN BİLGİ KAYNAKLARI (KOCAELİ İLİ KARTEPE İLÇESİ ÖRNEĞİ)

16. PAZARLAMADA FUARLARIN ROLÜ ve ÖNEMİ (Yalova Süs Bitkileri İhtisas Fuarı Örneği)

17. KIRSAL TURİZMİN BÖLGE İNSANINA KATKILARI

18. KOCAELİ İLİNDE MEYVE ÜRETİCİLERİNİN BİLGİ KAYNAKLARININ BELİRLENMESİ VE TARIMSAL YAYIM AÇISINDAN DEĞERLENDİRİLMESİ

19. TARIMIN KOCAELİ İLİ EKONOMİSİNE KATKISI VE YAYIM FAALİYETLERİNİN ETKİLERİ

20. ÇAY TARIMININ SORUNLARI VE ÇÖZÜM ÖNERİLERİ

21. SÜS BİTKİLERİNE İLGİ GÖSTEREN KİŞİLERİN GENEL PROFİLİNİN BELİRLENMESİ

22. KADIN EMEĞİNİN ÖRGÜTLENME İLE ETKİNLEŞTİRİLMESİ

23. İNSAN KAYNAKLARININ YÖNETIMININ KIRSAL KALKINMAYA ETKISI

24. TARIMSAL YAYIM EĞITIMININ KIRSAL KALKINMA ÜZERINE ETKISI

25. KIRSAL KALKINMANIN SAĞLANABILMESI IÇIN KÖY-KENT ARASINDAKI FARKLILIKLARIN MINIMIZE EDILMESI

26. ÜNİVERSİTE (YÜKSEKÖĞRETİM)VE MOBBİNG

27. KOCAELI–İZMIT MERKEZ İLÇEDEKI ÇIÇEKÇILERIN SOSYO–EKONOMIK DURUMU

28. KOCAELİ’DE PERAKENDE ÇİÇEKÇİLİK VE ÜRÜN ÇEŞITLILIĞI: İZMİT MERKEZ İLÇE ÖRNEĞİ

29. DIŞ MEKÂN SÜS BİTKİLERİ YETİŞTİRİCİLERİNİN BİTKİLERİ PAZARLAMA YÖNTEMLERİNİN VE BİLGİ SİSTEMLERİNİN BELİRLENMESİ ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA: KOCAELİ İLİ ÖRNEĞİ

30. KOCAELİ MERKEZ İLÇEDEKİ ÇİÇEKÇİLERİN GİRİŞİMCİLİK PROFİLİNİN SAPTANMASI ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA

31. ERZURUM-UZUNDERE SOSYAL ORMANCILIK PROJESİ YAYIM FAALİYETLERİNİN DEĞERLENDİRİLMESİ ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA

32. ÇAY TARIMINDA TARIMSAL YAYIM ÇALIŞMALARININ DEĞERLENDİRİLMESİ ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA

Bilimsel Kuruluşlara ve Sivil Toplum Kuruluşlarına Üyelikler:

Tarim Ekonomisi Derneği

Ziaarçiler Derneği

Bilge Kadinlar Araştirma Merkezi

Kocaeli Yüksek Öğretim Derneği

Kocaeli Artvin Kültür ve Dayanişma Derneği (Yönetici)

Karadeniz Konfedarasyonu (Üst Kurul Delegesi )

Eğitimiş Sendikası (Üst Kurul Delegesi )

Atatürkçü Düşünce Derneği ( ADD)

Yorum Yaz

Adınız:
Yorumunuz:
Yorumlar, okuyucuların kendilerine ait görüşleridir. Yazılan yorumlardan gazetemiz hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Yorumlar

Erol YAZAR - 06 Nisan 2015 18:10
Ehlinaz hanım 7 Haziran seçimlerinde sizin emeğinizin çalışmalarınızın karşılığını alaçağınız düşünüyorum .Çalışmalarınızda başarılar diliyorum.
svl - 16 Mart 2015 16:04
Canı gönülden istiyoruz millet vekili olmanızı.
siyami can - 16 Mart 2015 09:20
Sayın Ehlinaz Hanım'ın yolu ve yüreği aydın olsun...İlkeleri ile kariyeli ile kendisinin ilk 3 içinde olacağına yürekden inanıyoruz...Ve chp genel merkezinin sağ duyusunada sonuna kadar güveniyoruz....Saygılarımla....
Kandıralı - 14 Mart 2015 13:15
Ehlinaz Hanım destekçiniziz ama buralarada gelmenizi isteriz
Öğrenci - 14 Mart 2015 13:14
Yakışır hocam ağzınıza sağlık....

FLAŞ KOCAELİ GAZETESİ

Tel: 0555 819 86 99